Homeopátiás tanácsadás

A homeopátia (a görög ὅμοιος, homoiosz = hasonló és πάθος, pathosz = szenvedés, kór szavak összetételéből) egy úgynevezett alternatív gyógymód, amit Samuel Hahnemann dolgozott ki 1796-tól kezdődően. A gyógymód Hahnemann azon az elméletén alapul hogy a „hasonló a hasonlót gyógyítja”, miszerint az az anyag, amely a betegség egyes tüneteit okozza egészséges emberekben, az képes meggyógyítani a beteg embereket is, megfelelő hígításban. Számos akadémikus tudós és értelmiségi szerint a homeopátia áltudomány. Szerintük a homeopátia hatását magyarázó alapelvek a fizika és a kémia ismert törvényeivel nem egyeztethetők össze, és soha nem jelent meg egyetlen valódi, számukra elfogadhatónak ítélt bizonyíték sem, ami igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát. Ennek ellenére Magyarországon és Európában sokan használják humán és állatgyógyászatban és elégedettek az eredményeivel.

 

Alkalmazói szerint a betegségek olyan úgynevezett „potenciált” szerekkel kezelhetők, amelyek egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. A potenciálás szakaszos hígítással, és az egyes hígítások közötti „dinamizálással” (pl. dörzsölés, rázás, áramoltatás) történik. Állításuk szerint ezzel megszüntethetők a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) átveszi a szer bizonyos tulajdonságait. A végtermék gyakran annyira híg, hogy vegyileg megkülönböztethetetlen a tiszta vivőanyagtól.

 

A homeopátia alaptételei

  • A gyógyítás a beteg egészségessé tételét jelenti, és nem tudományos elméletek, teóriák gyártását.
  • Az orvost a betegségek megszüntetésében a tünetek és azok változásai irányítják. A homeopata orvos a tünetek összességét vizsgálja.
  • A betegség a tisztán anyagtalan (immateriális) életerő elhangolódásán alapszik.
  • Ha egy homeopátiás szert egészséges embernek beadunk, akkor ő különféle, a szerre jellemző tüneteket produkál. Ez a jelenség a szervizsgálat (proving) alapja.
  • Hasonló a hasonlót gyógyítja: a betegség olyan szer(ek)től fog meggyógyulni, amely(ek) egészséges embereknél e betegség tüneteihez hasonló tüneteket produkált(ak).
  • Hígítás és dinamizálás (összességében potenciálás) során az anyagoknak egészen új, addig ismeretlen gyógyító tulajdonságaik tárulnak fel.
  • A gyógyulás azáltal következik be, hogy a homeopátiás szer (potenciáltsága/dinamizáltsága révén) a betegséghez illeszkedő információt szolgáltat a szervezet számára, és erre válasz a gyógyulási reakció.
  • A betegségeket nemcsak lokálisan kell kezelni, hanem (például a bőrtünetekkel együtt) belsőleg adott homeopátiás szerekkel is.
  • A hivatalos orvoslás gyógyszerei sokszor komoly mellékhatásokat, sőt néha a betegnek túl sok kárt is okoznak.

 

Több Kollégánk készséggel áll az Ön szolgálatára

 

(forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Homeopatia)